Werkscan

Zo gezond mogelijk en met plezier aan het werk zijn. Welke factoren beïnvloeden iemands werk? Inzicht in die factoren krijgt u met de Werkscan-vragenlijst.

Is er een gezonde balans tussen werk en belastbaarheid? Om de balans op te maken, is het goed om te kijken naar gezondheid, kennis, vaardigheden en de werk/privé-balans. Door het gebruik van de Werkscan weet een individuele werknemer hoe de actuele balans is en krijgt inzicht in het eigen werkvermogen. Een schriftelijke en persoonlijke rapportage geeft een persoonlijke terugkoppeling over de huidige werkvermogen, de balans én de mogelijke oorzaken of potentiële risico’s, die de balans kunnen verstoren. Deze rapportage is privé en wordt per mail toegestuurd.

De Werkscan is om individuele werknemers aan te zetten tot zelfregie met betrekking tot duurzame inzetbaarheid. Eventueel op weg geholpen door een gesprek met een Werkscan-deskundige als coach.

 

De Werkscan is een vragenlijst over werkvermogen, werk en loopbaan. De definitie van werkvermogen is volgens de Finse Prof. Dr. Juhani Ilmarinen "de mate waarin een werknemer zowel lichamelijk als geestelijk in staat is om het huidige werk uit te voeren". Ilmarinen  is de grondlegger van de Work Ability Index en heeft zijn visie en methode bij het Finnish Institute of Occupational Health (FIOH) ontwikkeld. De factoren die van invloed zijn op iemands werkvermogen heeft Ilmarinen en zijn team in kaart en  beeld gebracht in het ''Huis van Werkvermogen".

Op een gezonde manier inzetbaar voor werk blijven, noemen we duurzame inzetbaarheid. De Werkscan geeft door de wetenschappelijke opzet een duidelijk inzicht waar een werknemer op moet letten om duurzaam inzetbaar te blijven.

 

De vragenlijst

Een deel van de vragen in de Werkscan  is afkomstig van bestaande, gevalideerde vragenlijsten uit de Work Ability Index (WAI). Dit is de wetenschappelijke methode om werkvermogen te meten. Andere vragen zijn onder andere door arbeidsdeskundigen specifiek voor de Werkscan ontwikkeld.

De Werkscan is onderverdeeld in vragen over:

  • De werknemer en het werk
  • Het werkvermogen volgens de wetenschappelijke methode Work Ability Index
  • Signaalgebieden, die de inzetbaarheid kunnen beïnvloeden

Na het invullen van de vragenlijst krijgt de deelnemer een persoonlijke rapportage over  werkvermogen en adviezen om het werkvermogen eventueel te verbeteren. 

 

Na het invullen van de Werkscan

Inzicht is de eerste stap om gericht werk te maken van duurzame inzetbaarheid. Echt aan de slag gaan is stap twee. Aan de hand van de rapportage kan de werknemer beslissen of hij zelf direct stappen gaat zetten of kiest om met een coach werk te maken van duurzame inzetbaarheid. Een arbeidsdeskundige, die is opgeleid tot Werkscan-deskundige vervult daarbij een coachende rol. De keuze is aan de werknemer.

 

Werkscan-gesprek

De rapportage is het uitgangspunt voor een gesprek met een coach, een Werkscan-deskundige. Aan het eind van het gesprek zijn doelen gesteld en is er een plan van aanpak om tot verbeteringen te komen. Na afloop van het gesprek stelt de Werkscan-deskundige een adviesverslag op. De werknemer beslist uiteindelijk zelf op welke manier, waarmee en of hij wel of niet aan de slag gaat.